Tahta Boyama Yatak Başlığı
İnsan evine kendi emeğiyle bir şeyler yapıp onun sonuçlarını görmeye başladı mı bir kere, bu istek içine iyi bir virüs gibi girip gelişiyor galiba. Sizlere kızım için hazırladığım el emeği yatak başlığı sürprizden bahsetmek istiyorum. Bugün konumuz “kendin yap yatak başlığı”..
Yurtdışında okuyan kızım yaz tatili için Türkiye’ye gelecekti ve ben onu çok özlemiştim. Odasında ona öyle bir değişiklik yapmalıydım ki, bunu görünce kendini gerçekten özel hissetsin…
Ne yapabilirim diye düşünürken odasına ilk girdiğimde gözüme batan şey yatak başlığı oldu. İKEA’dan aldığımız ve keyifle kullandığı yatağının yatak başı bana çok kişiliksiz geliyordu, burası için özel bir şey yapma fikri aklıma gelince hemen dergileri ve internet sitelerini araştırmaya başladım. sonunda yapabileceğimi gözüme kestirdiğim bir yatak başı modeline karar verdim. Nasıl bir şey istediğime karar verdikten sonra iş bunu uygulamaya kalmıştı…
Öncelikle gri boyalı duvarına sıcaklık katacak ahşap tonlarında bir şey olması ve kitap okurken başucunu aydınlatacak unsurlar içermesi gerektiğini düşündüm… Lamba işi kolaydı zaten; şişhaneye gidip istediğim gibi bir çift lamba bulmam zor olmadı.
Şimdi bunlar bir kenarda dursun ve montaj sırasının kendilerine gelmesini beklesinler..
Kendin Yap Yatak Başlığı – Ölçüler
İkitelli Keresteciler Sitesine gidip istediğim gibi tahtalar bulabileceğimi biliyordum ve öyle de oldu.. 10cm genişliğinde, 2cm kalınlığında ham tahtalardan 7 boy aldım evde balkonumun zeminine koydum. Gelişi güzel uzunluklarda çok sayıda parçayı bir testere yardımıyla kestim. Kenarlarının düzgünleşmesi için biraz zımparalamam gerekti. Balkona yaydığım rulo mukavvanın üzerine parçaları yan yana getirerek yatak başının ne büyüklükte olacağına karar vermeye çalıştım. Böylelikle yerde bir demo yatakbaşı hazırlamış oldum.
Üzerine uygulyacağım cila için Karaköy perşembe Pazarındaki uğrak yerim nalburlara gittim. Buradan aldığım ceviz renkli su bazlı tahta cilasını bir bez yardımıyla sürmeye başladım. İlk kattan sonra 2. ve 3. katı da sürerek boyanın iyice doygunluğa erişmesini sağladım; tabi ki her kat boyanın arasında yeterince kuruma süresini bekleyerek..
Cila işi bittikten sonra tüm parçaların birbirine bağlanması konusu gözümü korkutuyordu açıkçası. Kızımın odasının yeniden boyanması için gelen boyacı ekibin iyi niyetini birazcık da suistimal ederek yardım istedim; yatak başlığı’nın taşıyıcı iskeletini oluşturacak tahtalara ahşapları çakması için ustamız bizi kırmadı ve bu işi kolayca halleti. İskeleti oluşturan tahtaların uzunluğunu belirlerken mevcut yatağımızın yüksekliğine göre bir ayar yaptık. Onun 1 saate yaptığı işi ben uğraşsaydım 5 mevcut yatağımızın yüksekliğine göre bir ayar yaptık. Onun 1 saate yaptığı işi ben uğraşsaydım 5 saatte ve parmaklarımı morartmış bir vaziyette bitirirdim muhtemelen:)
Kendin Yap Yatak Başlığı
Artık dolapta bekleyen lambaların da montaj vakti gelmişti, monte edilecek noktada matkapla delik delerek elektrik kablosunun geçişine olanak sağlayarak lambaları tek tek yatak başına vidaladım. Elektrik kablolarının tam yatak başına kadar çekilmesi konusunda mahallemizdeki elektrikçiden destek aldık tabi ki…
Bundan sonra yatak başlığı’nın duvara monte edilmesi gerekiyordu ki, bu da hafta sonuna denk geldiği için eşimle birlikte dübel-vida-matkap üçlüsü ile bu işin üstesinden geldik. Montaj tamamlandıktan sonra yatak başı biraz boş geldi gözüme maalesef:( Biraz düşününce ferforje detaylı bir süsün resmi tamamlayacağına karar verdim… Çağlayan’daki demircimizin katalogdan gösterdiği birkaç ferforje aplik arasından beğendiğimizi seçerek aldık. duvara monte olmuş olan yatak başına bu ferforje süsü aplike etmek bizi biraz zorlasa da sonuç gerçekten güzel oldu…
Kızım odasını gördüğünde bayıldı, şimdi de burada keyifli saatler geçiriyor:)
Sakın “Ben bunu yapamam” demeyin, insan bir kez başladı mı bu işlere, neler yapabileceğine dair ufku genişliyor ve kendi ürününü kendi yapma fikri bir tutkuya dönüşüyor.
Yazan: Filiz Hacıoğlu