Yaz bitip sonbahar geldiğinde, yeni bir eğitim yılı başlarken heyecan doruktadır. Hele hele ilkokula ya da ortaokula yeni başlayacak çocukların ve ailelerin telaşı ve heyecanı herkesten fazladır. Zorlu okul seçimi süreçleri bitti, şimdi halen daha oyun çocuğu olarak gördüğümüz miniklerin okula nasıl motive olacakları telaşı başladı…
Her ne kadar anaokulu sürecinde ödev yapma disiplinine girmeye başlasalar da ilkokul sorumluluğu minik öğrencilere zor gelebilmekte ve bunun evdeki sorumluluk tarafı velilere kalmaktadır. İlkokuldan sonra notlandırmanın sınavlarla yapıldığı ortaokul süreci de daha çok çalışmayı beraberinde getirir.
Aslında kaç yaşında olursa olsun günümüz çocuklarını etraflarındaki çok sayıda teknolojik cazibenin büyüsünden koparıp konsantrasyon sürelerini uzatmakta ve motivasyonu arttırmakta zorlanılmaktadır.
Yüksek konsantrasyonlu ve verimli çalışma süreçlerinin yaşanması çevresel şartlarla doğrudan alakalıdır. Mimari olarak iyi tasarlanmış bir oda, doğru ışık ve renk seçimi, rahatlatıcı tekstil kullanımı, ergonomik mobilyalar çalışma performansını arttıran unsurlardır.
Doğru yerleşim şeması;
Genellikle yatak&dinlenme bölümü, oyun alanı ve çalışma kısmı tek bir mekanda yer alacağı için mekan içersinde fonksiyonları doğru yerlerinde kurgulamak çocukların zihninde daha analitik bir yapı oluşturacaktır.
Çalışma masasını doğal ışığa yakın bir şekilde konumlandırmak gerekli, eğer sağlak bir çocuksa kendi gölgesi düşmemesi için ışık soldan gelecek şekilde masa yerleşimi sağlanmalı.
Yatak bölümü odanın en loş kısmında yer alırken, dinlenme için ayrıca bir oturma bölümü varsa çalışma ve yatak bölümünün arasında yer almalı…
Renkler;
Renkler dikkat, odaklanma veya stres gibi konularda çalışan çocuğun psikolojisini etkiler. Çalışma alanlarında çok fazla renk kullanılmaması yaratılmak istenen havaya göre renklerin belirlenmesi doğru bir yaklaşım olacaktır.
Çok fazla siyah kullanmamak, aşırı kontrastlardan kaçınmak, çok fazla rengi bir arada kullanmamak çalışma ortamında önemlidir. Bununla birlikte çok parlak ve sıcak renkleri az miktarda, aksesuarlar olarak kullanmak yaratıcılığı arttırmaktadır.
Beyaz renk enerjinin dağılımını sağlar. Bu renk sarı, kırmızı, mavi gibi ana renklerle kullanıldığında, enerji dağılımı daha rahat gerçekleşir ve ruhen daha özgür hissedilmesini sağlar. duvarlarda sofa renkler seçilirken araya uyarıcı renk tonlarından karıştırmak doğru bir yaklaşım olacaktır.
Ergonomik tefriş;
Çalışma masası, sandalyesi, uzanma rafları ve çekmecelerin çocuğun ergonomisine uygun olarak seçilmesi masa başında geçirilecek süreyi arttırmaya yardımcı olcaktır.
Masa başında belli bir süre oturmakta zaten sıkıntı çeken minikler, bir de belini zorlayan sandalyesi varsa ya da dolaplarına zor ulaşıyorsa buradan kaçmanın yollarını arayacaktır. Bu nedenle çocukların yaşına göre seçilmiş masa ve sandalye yükseklikleri, bel ayarlı oturum imkanı sağlayan mobilyalar performansı arttıracaktır.
Dinlenme ve rahatlama alanları;
Günümüzde küçük yaştan itibaren kullanımı yaygınlaşan tabletler ve mobil cihazlar sayesinde yatarak ya da uzanarak çalışma eğilimi artmıştır. Bu durum maalesef konsantrasyonu düşürdüğü için çocuğu bundan uzaklaştırmak ve bu konuda bir disiplin kazandırmak çok önemli…
Çocuğun odasında bu amaca yönelik özel rahatlama alanları yaratılmalı ve masa başı çalışmayla uzanarak dinlenmeyi birbirinden mutlaka fonksiyon olarak ayırmalı.. Bu yer minderleriyle ya da sedir tipi oturumlarla sağlanabilir..