İnsanlar yaşam alanlarının tasarımının yaşam kalitelerini arttırmak ve daha mutlu bir hayat sürmek için ne kadar önemli olduğunu fark ettiği andan beri en doğru tasarımı geliştirmeye çalışıyor. Tasarım son derece öznel bir disiplin olduğundan dolayı bu süreçte birçok farklı stil ortaya çıktı. Bu stiller arasında sadelik ve işlevsellik dendiğinde akla ilk gelen tarz ile karşınızdayız: Kışın soğuğu ve karanlığına isyan, iç ısıtan ve aydınlık İskandinav Stili!
İskandinav kültüründe sadelik ön plandadır, dolayısıyla tasarımlarında da öne çıkan özellikler sadelik ve işlevselliktir. İskandinav kökenli tasarım ürünlerinde genellikle işlev ve pratiklik açısından akıllıca düşünülmüş, sade ve organik formlar ile karşılaşırız.
İskandinav tasarımlarında baskın renkler beyaz başta olmak üzere açık renklerdir. İskandinav ülkelerinde yılın çok uzun bir bölümü kış, kışların çok uzun bir bölümü de alacakaranlık ya da karanlık olarak yaşanır. Bu nedenle doğal ışıktan en etkin şekilde faydalanabilmek ana kaygılardan biridir. Mekânlarda –özellikle duvarlarda- beyaz rengin baskın olarak kullanılmasının sebeplerinden biri budur. Duvarlarda genellikle beyaz kullanılmasına rağmen çok sık görülmemekle birlikte açık gri veya başka açık renk tonlarıyla da karşılaşılabilir. Beyaz kullanımındaki diğer bir amaç da daha geniş ve ferah mekân algısı yaratmaktır. Bunun yanında pastel tonlarda gri, sarı, krem, mavi ve siyah gibi renkler beyazın yarattığı tekdüzeliği kırmak için kullanılır. Ayrıca mekânlara sıcaklık ve doğallık kazandırmak amacıyla doğal ahşap dokular –genellikle huş, çam, kayın, kavak gibi açık renkli ahşaplar- sıkça kullanılır. Bunlarla birlikte metal de tasarımlarında yer verdikleri bir materyaldir.
Yukarıda bahsettiğim gibi, yılın büyük bölümü karanlıkta geçtiği için aydınlatma çok önemlidir. Doğal ışıktan daha çok faydalanabilmek için yapılarında daha geniş pencereler kullanılır ve genellikle ışığı kesmemek için önlerine obje konmaz. Aydınlatma elemanlarında da gene yalın ve estetik bir çizgi hakimdir. Abartılı ve gösterişli avize ve şamdanlar İskandinav tasarımlarında yer bulmaz. Bunun yanında mum kullanımı da yoğundur. Mekanları daha büyük ve aydınlık gösterebilmek amacıyla ayna da tercih edilen bir tasarım ögesidir.
Tekstil olarak genellikle keten, pamuk ve yün kumaşların yanında tüylü postlar veya kilimler de kullanılır. Ayrıca perde kumaşı olarak genellikle açık renkli kumaşlar veya şeffaf tüller tercih edilir.
İskandinav tasarımcılar genellikle gösterişsiz bir konfor sağlamak amacı güderler. Bu nedenle gereksiz eşya ve aksesuar kullanımı yoktur. Tasarımdaki monotonluğu hafifletmek için az ama öz aksesuar kullanılır. Bu aksesuarlar genellikle vazo, bitki, tablo, yastık gibi unsurlardır.
İskandinav evde sosyalleşme kültürüne sahip oldukları için kalabalık grupları ağırlayabilmek amacıyla geniş veya genişleyen masalar kullanırlar.
Soğuk havalarda içinizi ısıtacak bir mekanda yaşamak istiyorsanız, karanlık ve kalabalık hiç bana göre değil diyorsanız İskandinav Stili tam size göre.
Dekorasyon için cok güzel fikirler
Fidan Hanım umarız sizlere güzel bir esinlenme olur, sevgiler