Endüstriyel Stil

1970’lerde NY şehrinde birçok atölyenin konuta dönüştürüldüğü zamanlarda gereklilikten ortaya çıkmış bir stildir.

Endüstriyel stil ile tasarlanmış iç mekan görselleri

Endüstriyel Stilin Genel Özellikleri

  • Ana unsur evin yapı elemanlarının gizlenmeyip ortaya çıkarılmasıdır. Çelik kolonlar, yığma taş duvarlar tüm çıplaklığı ile gözler önündedir.
  • Daha çok sert yüzeylerin, çoğunlukla da çelik yüzeylerin yer aldığı bir stildir.
  • Genellikle loftlarda, çatı katında, modern gökdelenlerdeki dairelerde sıkça rastlanır ancak klasik kimlikli binalarda da bu stil tam bir kontrast yaratır ve harika durur.
  • Dekorasyonun ana unsurları genellikle ham, faydacı karakterde, gösterişsiz ve keskin hatlı objelerdir.

Endüstriyel Stilde Mobilya Özellikleri

Mobilyalar büyük ebatlı, alçak oturumlu ve düz net hatlardadır. Metal veya metal ve ahşap karışımı mobilya iskeleti olarak kullanılır. 1930ların metal cafe sandalyeleri bu stil için ikonik denebilir. Metal iskeletli deri kanepeler, beton tablalı masalar, palet üzerine kurulmuş bir yatak bu stilin sevilen parçalarıdır.

online iç mimarlık nasıl çalışır

Ahşap olarak işlenmemiş parçalar veya dönüşüm ahşap parçalar revaçtadır. Cam, beton, deri ve tuğla bu stilin diğer malzeme tercihleridir. Tekstilde ise sade tül perdeler güzel olur. Renk olarak grinin ve kahvenin tonlarını görürüz. Ayrıca siyah beyaz, kırmızı, oranj ve mavi renkleri tek renk şeklinde kullanılabilir ancak hepsi birden değil, Desen bu stilde yoktur, kullanmamaya çalışın.

Büyük ve perdesiz pencereler, deri kanepeler, beton zeminler, tuğla duvarlar, demir profilli mobilyalar, ham görüntüde ahşaplar, çıplak ampüller bu stile anlam katar. Yine eğer perde gerekli ise sadece stor perde olmalı. Cilalı beton doğal taş veya parke zeminlerde kullanılır. Halı olarak az tüylü bir gri veya kahve veya peluş uzun tüylü bir halı olabilir.

Aydınlatmalar bu stilde çok önemlidir ve başrolü oynamayı severler. Su borulardan yapılan sistemler veya rayspotlar olabilir, Edison ampullü ürünler kullanılabilir, lambaderler ve çok iri sarkıtlar kullanılabilir. Stüdyo tripodu gibi olan lambaderler harika durur. Tablo konusunda vintage endüstriyel objeler, teknik resimler harika yakışacaktır.

Endüstriyel stilde kullanılan aydınlatma görselleri

Aksesuarlarda katmanlama yapmayın. Bir iki tane döneme ait görseli kuvvetli obje bulun eski bir saat veya barometre gibi. Ortamı sıcaklaştırmak için battaniyeler ve kırlentler kullanın. Endüstriyel mutfaklar düz ahşap kapaklı, inoks beyaz eşyalı, metal tezgahlı olabilir.

stilini keşfet

Yurt İçi Markalar

İkea, Mudo, Urbanoloji, Atölye Başka, Vivense 

Yurt Dışı Markalar

İkea, West Elm, Wayfair

Bu yazımızda Endüstriyel stilin genel özellikleri ve ipuçları ile ilgili genel bir bilgi sahibi olduk. EvimiTasarla.net‘in hazırladığı Stil Asistanı‘nı kullanarak siz de stilinizi öğrenebilir, evinizi dekore ederken zevkinize uygun seçimler yapabilirsiniz.

vr 360 ile iç mimarlık
Online İç Mimarlık Hizmeti Nasıl Çalışır?